Τελεστήριον

Στα ελληνικά η λέξη ΤΕΛΕΣΤΗΡΙΟΝ ….. σημαίνει “Ο τόπος όπου τελούνται τα μυστήρια”.

Στο τελεστήριο κάποιος μπορούσε να έχει την αποκάλυψη βαθύτερων νοημάτων της ζωής και του θανάτου αλλά επίσης έβλεπε μάθαινε βίωνε τους τρόπους που θα μπορούσε να έχει μία πιο ουσιαστική σχέση ο άνθρωπος με τη φύση και το θεϊκό στοιχείο.

Ουσιαστικά στο τελεστήριο έβρισκε τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις για να κάνει αυτή τη σύνδεση. Στην μύηση και αποκάλυψη ολων αυτών των ιερών μυστικών του σύμπαντος , ιδιαίτερα με την αποκάλυψη των Ελευσίνιων μυστήριων γινόταν με την βοήθεια των ιερεών, και ανθρώπων που είχαν εντρυφήσει πάνω στα παραπάνω θέματα και βοηθούσαν για πολλούς μήνες την προετοιμασία για αυτά πριν τελεστούν!!

ΤΕΛΕΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Αυτό είναι το ποιο αγαπημένο μου ΤΕΛΕΣΤΗΡΙΟ από όλα των ιερών της Ελλάδος μιας και πραγματικά αγαπώ την ΕΛΕΥΣΙΝΑ και τα ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ μιας και εμπεριείχαν όλη την σοφία και την γνώση για την σχέση της φύσης της ζωής του θανάτου της αναγέννησης και την θέση του ανθρώπου της εξέλιξης και αυτογνωσίας του μέσα σε όλα αυτά.

Λίγα λόγια για το ΤΕΛΕΣΤΗΡΙΟ της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Το τελεστήριο ήταν το σημαντικότερο και ιερότερο κτίριο στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο τελεστήριο χτίστηκε στη μυκηναϊκή εποχή για να χρησιμεύσει ως κατοικία της Δήμητρος αργότερα αποτέλεσε την αίθουσα όπου γινόταν η αναπαράσταση των γεγονότων σχετικά με τη ζωή της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης και γινόταν και η μύηση των πιστών στα μυστήρια.